Фолио за басейн - как да избегнем изсветляването и образуването на бръчки по фолиото

Колкото и да са лесни за поддръжка, басейните с пвц – фолио изискват специално внимание за да можем да ги ползваме дълги години. Фолиото, с което са облицовани басейните, играе основна роля като облицовка и като хидроизолация на басейна.

Чест проблем при басейните с линер е появата на бръчки по облицовката.

Този проблем може да се е появил вследствие на:

  • Прекалено висока температура на водата - поддържане на температура на водата над 30°C за по – дълъг период от време
  • По – високи стойности от допустимите на хлор във водата на басейна - нивото на хлор в басейна трябва да е между 0,3 и 1,0 mg/l
  • Ако басейнът се остави за по дълъг период от време празен, има опасност между фолиото и бетоновия фундамент да влязат подпочвени води, които със сигурност ще образуват бръчки.

Комбинацията от висока температура на водата и по – високи от допустимите стойности на хлор може да ускори процеса на образуване на бръчки по фолиото.

Образуването на петна върху фолиото по водната линия на басейна е в резултат от въздействието както на слънчевите лъчи така и на плуващи по водната повърхност субстанции като слънцезащитни кремове и др. 

Има и една друга причина за изсветляването на фолиото, на която малко собственици на басейни обръщат внимание: поддържането на хлор в стойности по – високи от 1,0 mg/l.

В такъв случай има опасност фолиото в целия басейн да изсветлее и да се образуват бръчки.

Друг сериозен проблем за фолиото е хвърлянето на хлорни таблетки или гранули директно в басейна. След като се разтворят таблетките, остават бели петна, където с времето фолиото се набръчква, губи своята еластичност и се напуква.

Също така, ако при зазимяването на басейна поставите в скимера таблетки бързоразтворим хлор и веднага след това спрете филтърната помпа без да изчакате да се разтворят табетките хлор, има голяма вероятност хлорът, който е по - тежък от водата, да протече извън скимера надолу по стената на басейна. В този случай повърхността на пвц - фолиото ще се повреди необратимо.

Поставянето на таблетки или гранули бързоразтворим хлор в скимера и спирането на филтърната помпа непосредствено след това крие и друга опасност, а именно образуването на бели петна и бръчки около сифона на басейна. Това се получава, защото хлорът се спуска надолу по тръбата на скимера и оттам попада в тръбата на сифона.

За да предотвратите повреждането на фолиото по този начин, когато зазимявате басейна изчакайте да се разтворят хлорните таблетки и тогава спрете помпата на басейна.

Калкулатор за сглобяеми басейни
Доставка и монтаж на басейни